Oszkai Kerámia

Oszkai Kerámia

Menü

Rólam írták

Vissza a bejegyzés listához

2004-óta folyamatosan utaznak velem az alkotásaim. Ez idő alatt több mint 40 helyszínen mutatkoztunk be. Néha kis településen, néha nagyvárosban. Mindig öröm és nem kevés izgalom számomra egy kiállítás megszervezése.

A kiállítások kapcsán jelentek meg rólam olyan cikkek, írások, melyeket szívesen megosztok a honlapon olvasóival.

Kiállításom

Értékőr program

Oktat és szervez a keramikus

https://veol.hu/kultura/oktat-es-szervez-a-keramikus-1782828

Bemutatótermet rendez be a keramikus

https://veol.hu/kultura/bemutatotermet-rendez-be-a-keramikus-1752047

Kislánya állt modellt

https://veol.hu/puder_nelkul/kilanya-allt-modellt-1580698

Agyagba álmodott érzelmek

https://veol.hu/kultura/fold-viz-tuz-levego-agyagba-almodott-erzelmek-a-sumegi-galeriaban-1294005

Mesebeli sellők az oviban

 

Talán az első igazán megtisztelő cikket Dancs István barátom készítette rólam, SIKERámiák-avagy élet a koboldok, tündérek és angyalkák között címmel:

Nem tudom, hogy Önök hogy vannak vele, de velem megtörténik, hogy valakit első látásra megkedvelek, s egy életre a szívembe zárom. Olyan mértékű a bensőjéből fakadó kisugárzás, hogy képtelen vagyok szabadulni /igaz, nem is volna szándékomban/ a tömény szimpátiájától és irányomba sugárzott pozitív energiájától.
Amennyiben mindezt még mesteri szinten űzött képzőművészeti remekművekkel is tetézi- nos, mondhatnám, hogy maga a tökéletesség. Nekem szerencsére megadatott, hogy néhány évvel ezelőtt találkozhattam egy ilyen csodával- tapolcai kiállítása során.
Az alábbiakban egy nagyon kedves, szerény és nem utolsósorban dekoratív hölgyet- Oszkai Rékát /felső fotó/ szeretném bemutatni a Kedves Olvasóknak. A keramikusművészt, a dolgozó Nőt, a feleséget, családanyát… és remélem- barátot is.

Forrás: http://www.ajtp.hu/digitalcity/entity/entityNews.jsp?dom=AAAACWTC&hir=AAAAVFDA&efm=AAAAQALZ&prt=AAABBYKH&egd=AAAAOIOS

Láng György Géza barátom többször szervezett nekem kiállítást Ajkán és környékén. Szeretem azt a ahogyan ír rólam, szerinte én vagyok az ötödik elem

Minden figurája önálló egyéniség, mégis összetéveszthetetlenül Oszkai Rékás. Ő maga ezt mondja róluk: “Elsősorban figurális kerámiákat készítek, alkotásom egyedi, szecessziós hangulatúak. Szívesen elevenítem meg a gyermekeimmel közösen megálmodott, manókkal, tündérekkel, angyalokkal benépesített mesevilágot. Nőket alkotok, mert nő vagyok. Szecessziós stílusú, iparművészeti kerámiákat, mert szeretem a fényt, az arany színét, a csigavonalakat, a virágokat. Olyan rohanó világban élünk, ahová a pillanat szépsége, a csend, a gondolatok alig-alig férnek bele. Én ezeket a pillanatokat szeretném adni…”

Forrás: http://www.dancsistvan.hu/index.php/ajanlo/292-az-otodik-elem-oszkai-reka

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a fiatal sümegi alkotó, Oszkai Réka keramikus kiállítása Tündérek és manók földjén címmel a művelődési központban.

A látványos tárlatra érkezőket a Peregrinus Együttes köszöntötte zenéjével, majd Láng György Géza újságíró megnyitó képpen beszélgetett Rékával. A kötetlen hangulatú méltatás mellett kiderült, hogy Oszkai Réka Sümegen, majd Kaposváron tanult, ahol már a kerámiával ismerkedett. Azonban nem elégedett meg a korsók készítésével, úgy vélte, az agyagból ennél többet is kihozhat, elkezdett hát egyedi alkotásokat, figurákat készíteni.

Forrás: http://www.onkormanyzat.mti.hu/hir/24738/tunderek_es_manok_foldjen

A Régió Régia Magazinban is írtak rólam a pályám kezdetén a kezdetekről:

Első találkozás a kerámiával? “Szerelem első látásra?”
– Mindig is vonzott a művészet, az alkotás világa. A szülői házban körülvettek a nagyapám – Barátosi-Finta Dezső – által támogatott alföldi festőművészek alkotásai. Már gyermekkoromban magamba szívhattam e csodálatos művészek alkotásainak hangulatát, színvilágát, érzéseit, sokat rajzoltam, festettem, szívesen formáztam alakokat gyurmából.
A gimnáziumi évek alatt ismerkedtem Hugó Zsuzsannával, aki hatására kezdtem el az agyaggal dolgozni, nála tanultam a kerámia-formázás alapjait. Már az első pillanattól elbűvölt az agyag, mint egy csodálatosan formázható anyag, a plasztikuságával, egyszerűségével finom tapintásával.

Forrás: http://regioregia.hu/index.php?hir_id=2514

Tapolcán már öt alkalommal nyílt tárlatom. Mindig hatalmas megtiszteltetés számomra Tapolcára utazni a tündérekkel.

Az Élet zenéjét a nők adják című kiállításomat Márta István nyitotta meg.

http://magyarorszag.digitalcity.hu/digitalcity/news/allNews.jsp?fmn=AAAALOFE&dom=AAAABIOO&prt=AAAALJJW&hir=AAABEYZG&men=AAAALOES