Oszkai Kerámia

Oszkai Kerámia

Menü

Értékeink a Kisfaludy Sándor Emlékházban

Vissza a bejegyzés listához

A 2. Sümegi Gesztenyevirág Fesztivál alkalmával, május 7- én szombaton, a Kisfaludy Sándor Emlékház a „Művészetek Udvaraként” várta a kikapcsolódni vágyókat.

Ezen a napon nyílt meg az Emlékházban egy időszaki kiállítás „Értékeink” címmel, melyen a környékbeli kézművesek munkáit láthatták az érdeklődők. A kiállítást Zoób Kati nyitotta meg.

Kiállításmegnyitó

Igazán megható volt Zoób Kati, egy nemzetközi szinten is elismert divattervező művész mellett állni és hallgatni szívből jövő, szerény, figyelmes megnyitó beszédét. Kati kérte, hogy egy egyszerű sümegi lányként tekintsünk rá, ne celebként, mert számára nagyon kellemetlen érzés, hogy kuriózumként kezeljük, holott Ő hazatér Sümegre.  Megnyitóját egy gyermekkor emlékkel kezdte. Elmesélte, hogy kisgyermekként otthonról, a padlásról régi tárgyakat gyűjtöttek össze és a múzeumnak adományozzák, remélve, hogy ezzel a gyerekek által kitalált játékkal ismertté válhat a családja. Hozzátette, már akkor is benne volt a vágy, hogy ismert legyen.

A nosztalgiázás után kiemelte, hogy milyen fontos városunk életében a Kisfaludy kultusz, történelmi értékeink, hagyományaink ápolása, őrzése, de ugyanennyire fontos a jelen bemutatása is. Erősítette bennünk, hogy nagyon jó úton vagyunk, az Emlékház tökéletes színtér arra, hogy a történelmi múlt és a jelen bemutatása jó alapot adjon a jövő építésére. Kiemelte, hogy fontos ezt a szemléletet, az erős alkotói energiákat megőriznünk, támogatni a fiatal művészeket és továbbiakban is lehetőséget adni a művészeknek, kézműveseknek a bemutatkozásra. 

Számomra igazán tanulságos volt ez a délután. Egy nagyon híres és elismert ember olyan szerénységgel és alázattal beszélt rólunk, velünk, hogy sokan példát vehetnének róla. Biztatott és támogatott minket, nem kritizált. Erősített és dicsért minket, nem lehúzott.

Remélem találkozunk még, mert biztos vagyok abban, hogy tőle sokat tudnánk tanulni.